100+ Latest Current Affairs for B.ED entrance Exams Pdf Download

Prepare for Exams, Get the Best 100+ Latest Current Affairs for B.ED entrance Exams and SSC Exams with Pdf Download.

Current affairs is a promising theme to score great stamps and redesign your score in any test. Some showing tests SSC Exams, B.Ed placement tests like Bihar B.Ed and UP B.Ed have current issues inquiries under the overall mindfulness segment.

To help you cover every one of the significant raw numbers of current issues. We are here with the fortnightly current undertakings pdf from January 2020. We will post all the impending current issue pdf both in Hindi just as English in the table referenced beneath.

Latest Current Affairs for B.ED entrance Exams Pdf Download
Current affairs exam preparation 2022
Latest Current Affairs for B.ED entrance Exams

KarmaShikha provide the best and updated Current Affairs for Exam Preparation. You can Join our telegram group for all new updates, Join with telegram.

How to Remember Current Affairs?


Do you need to know how to remember the facts of the current affair? All are best tips are providing below.

  • Date – connection of particular past event with the present scenario
  • Day – correlate with themes of that specific day
  • Organisation – along side the top and therefore the key person name
  • Country – along side its capital name
  • Solve quizzes on a day to day this may build up an image memory whenever you hit the proper answer.
  • Figure out the past references and relate with them, now days even documentary is there to recollect the special events
  • Chronological order of the events helps in remembering the facts better.

Current Affairs for B.ED entrance Exams

Get the most important Current Affairs for B.ED entrance Exams, all the questions are very Important for exams,

100+ current affairs for b ed entrance exam and more.

1. Which is the first mRNA vaccine, to get Emergency Use License in India?

[A] Sputnik
[B] Sinovac
[C] Moderna mRNA 1273
[D] Pfizer vaccine

Correct Answer: C [Moderna mRNA 1273]
Notes:
India approved its fourth Covid-19 vaccine, and its first mRNA vaccine, Moderna’s mRNA-1273. It is sold under the brand name ‘Spikevax’ in the US.
2. Which Department released the national space transportation policy?

[A] Department of Space
[B] Department of Information Technology
[C] Department of Communication
[D] Department of Logistics

Correct Answer: A [Department of Space]
Notes:

The Department of Space, Government of India has recently come out with the draft space transportation policy, under which it has encouraged private participation in space technology.
3. When is the National Doctor’s Day observed every year in India?

[A] July 1
[B] July 5
[C] July 10
[D] July 15

Correct Answer: A [July 1]
Notes:
Every year, 1st July is observed as the National Doctor’s Day in India by the Indian Medical Association.
4. On which date, ‘Chartered Accountants (CA) Day is celebrated in India?
[A] July 1
[B] July 2
[C] July 3
[D] July 4

Correct Answer: A [July 1]
Notes:

Charted Accountants (CA) Day is celebrated on July 1 every year to commemorates the finding of the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI).
5. Dr Rajendra Kishore Panda is a renowned poet of which language?
[A] Bengali
[B] Odia
[C] Kannada
[D] Telugu

Correct Answer: B [Odia ]
Notes:

The Kuvempu Rashtriya Puraskar, the national award instituted in memory of late poet laureate Kuvempu, has been awarded to renowned Odia poet Dr Rajendra Kishore Panda for the year 2020.
6. Which is the largest milk producing country in the world?
[A] India
[B] United States
[C] China
[D] Denmark

Correct Answer: A [India ]
Notes:

India is the largest producer of milk globally, with an estimated production of 208 million tonnes in FY2021.
7. Which country releases the Trafficking in Persons report, annually?
[A] India
[B] USA
[C] France
[D] Switzerland

Correct Answer: B [USA]
Notes:

The Trafficking in Persons report is an annual study released by the U.S. State Department. The report was released for this year recently.
8.Which Indian state/UT launched ‘Mukhyamantri COVID-19 Pariwar Aarthik Sahayata Yojana’?
[A] Odisha
[B] Delhi
[C] Bihar
[D] West Bengal

Correct Answer: B [Delhi]
Notes:

Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal launched ‘Mukhyamantri COVID-19 Pariwar Aarthik Sahayata Yojana’, a Social Security scheme to supply financial assistance to families who lost their kins to COVID-19.
Under the scheme, Rs 50,000 optional are going to be given to each family that lost a member to COVID-19 and a further Rs 2,500 per month are going to be given if the deceased was the only breadwinner. The Chief Minister also launched a portal for the scheme
9. Which country has introduced a replacement legislation named as EAGLE Act?
[A] India
[B] USA
[C] Russia
[D] UK

Correct Answer: B [USA]
Notes:

A bill named “Ensuring American Global Leadership and Engagement” or EAGLE Act has been moved within the USA’s legislative body. This bill is seen as a counter to the policy challenges posed by China.
10. Hubble Space Telescope has captured an in depth photo of NGC 691, a ………….
[A] Galaxy
[B] Meteor
[C] Cloud
[D] Exo-planet

Correct Answer: A [Galaxy]
Notes:

The NASA/ESA Hubble Space Telescope has captured an in depth photograph of a spiral nebula called NGC 691.
11. Which County has announced additional USD 800 million funding to COVAX programme?
[A] India
[B] China
[C] USA
[D] Japan

Correct Answer: D [Japan]
Notes:

The Government of Japan has announced to seek out a further USD 800 million towards the COVAX programme.
12. What per cent of GST is levied for COVID vaccines in India?
[A] 5 %
[B] 10%
[C] 18%
[D] 28%

Correct Answer: A [5 %]
Notes:

During the 44th GST Council meeting, the rate on the supplies was cut and medicines for treating the black fungus infection were exempted off GST.
This was decided supported the recommendations of the group of ministers (GoM) constituted to advise on the tax rates of COVID-related essential items. COVID vaccines will still be taxed at five per cent GST.
13. Which economic figure of May stood at 12.94 per cent, as per the recent data released by the Commerce Ministry?
[A] Wholesale (WPI) Inflation
[B] Retail Inflation
[C] percentage
[D] Industrial Production

Correct Answer: A [Wholesale (WPI) Inflation ]
Notes:

As per the recent data released by the Union Commerce Ministry, Wholesale (WPI) inflation stood at 12.94 percent within the month of May 2021.
14. Which Union Ministry implements the PM SVANidhi Scheme?
[A] Ministry of Housing and concrete Affairs
[B] Ministry of Home Affairs
[C] Ministry of Finance
[D] Ministry of Social Justice and Empowerment

Correct Answer: A [Ministry of Housing and concrete Affairs]
Notes:

Ministry of Housing and concrete Affairs implements the PM SVANidhi Scheme. it had been launched in June 2020, to supply affordable capital loan to Street vendors to resume their livelihoods.
Recently, the Ministry has launched Letter of advice (LoR) module for the scheme. It enables the vendors who don’t possess card (ID) and Certificate of Vending (CoV), to avail benefits under the scheme.
15. What is the name of the National Portal launched by the govt of India on Human-Elephant conflict?
[A] Saurya
[B] Surakhsya
[C] Hathi-Sathi
[D] Gaja Mitra

Correct Answer: B [Surakhsya]
Notes:

The Ministry of Environment, Forest and global climate change (MoEFCC) of state of India has launched a replacement national portal called SURAKHSYA. it’s been launched for real time data collection on Human Animal conflict.
Current Affairs General knowledge Questions for B.ED entrance Exams

KarmaShikha publishes relevant fact based Current Affairs Quiz almost day to day . This quiz helps you to stay a watch on current happenings and should be useful for General Awareness a part of IBPS Banking, SSC-CGL, Bank Clerical and other similar examinations of 2021-2022.

Read Also:

B Ed Entrance GK General knowledge Question Paper Answers.

  1. what percentage schedules the Constitution of India contains ?
    (A) 9
    (B) 10
    (C) 11
    (D) 12
    Ans : (D)
  2. The Constitution of India was adopted in—
    (A) 26 January, 1950
    (B) 26 January, 1949
    (C) 26 November, 1949
    (D) 31 December, 1949
    Ans : (C)
  3. during a reactor , one among the subsequent is employed as a fuel—
    (A) Coal
    (B) Uranium
    (C) Radium
    (D) Diesel
    Ans : (B)
  4. the primary muslim ruler to introduce the system of control was—
    (A) Balban
    (B) Jalaluddin Khalji
    (C) Muhammad-bin-Tughlaq
    (D) Alauddin Khalji
    Ans : (D)
  5. Tansen, an excellent musician, was within the court of—
    (A) Akbar
    (B) Bahadur Shah
    (C) Rana Kumbha
    (D) Krishna Deva Rai
    Ans : (A)
  6. Who among the subsequent attended all the three Round Table Conferences ?
    (A) Nehru
    (B) Dr. B. R. Ambedkar
    (C) Vallabh Bhai Patel
    (D) Dr. Rajendra Prasad
    Ans : (B)
  7. Where is National Sugar Institute established?
    (A) Kanpur
    (B) New Delhi
    (C) Lucknow
    (D) Gajrola
    Ans : (A)
  8. A statesman , whose birthday is observed because the National Education Day on Veterans’ Day , is—
    (A) J. B. Kriplani
    (B) Rajiv Gandhi
    (C) Maulana Abul Kalam Azad
    (D) Sarojini Naidu
    Ans : (C)
  9. The Nagarjuna Sagar Project is made on the river—
    (A) Kaveri
    (B) Krishna
    (C) Godavari
    (D) Indus
    Ans : (B)
  10. The Bermuada Triangle lies in—
    (A) Western North Atlantic Ocean
    (B) Eastern South Atlantic Ocean
    (C) North Pacific Ocean
    (D) South Indian Ocean
    Ans : (A)
  11. Who among the subsequent has been honoured with Bharat Ratna for the year 2008 ?
    (A) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
    (B) G. Madhavan Nair
    (C) Pt. Bhimsen Joshi
    (D) Lata Mangeshkar
    Ans : (C)
  12. Which of the subsequent is India’s first nuclear powered submarine launched on 26 July, 2009 ?
    (A) INS Virat
    (B) INS Arihant
    (C) INS Vikrant
    (D) INS Talwar
    Ans : (B)
  13. The speed of sunshine are going to be minimum while passing through—
    (A) Glass
    (B) Vacuum
    (C) Water
    (D) Air
    Ans : (A)
  14. Galvanised iron sheets have a coating of—
    (A) Tin
    (B) Lead
    (C) Zinc
    (D) Chromium
    Ans : (C)
  15. I.B.R.D. is additionally known as—
    (A) International Bank
    (B) International Bank for Reconstruction and Development
    (C) Asian Development Bank
    (D) Bank of America
    Ans : (B)
  16. The Gupta king who assumed the title of Vikramaditya was—
    (A) Skandagupta
    (B) Samudragupta
    (C) Chandragupta–II
    (D) Kumaragupta
    Ans : (C)
  17. Part IV of the Constitution of India deals with—
    (A) Fundamental Rights
    (B) Citizenship
    (C) Directive Principles of State Policy
    (D) Union Executive
    Ans : (C)
  18. Which amidst the subsequent countries of the ecu union has not adopted the only currency Euro ?
    (A) France
    (B) U. K.
    (C) Germany
    (D) Spain
    Ans : (B)
  19. Permanent members of U. N. Security Council are—
    (A) U.K., U.S.A., Russia, China, Japan
    (B) U.S.A., France, China, U.K., Canada
    (C) U.S.A., France, U.K., Russia, Canada
    (D) U.S.A., U.K., France, Russia, China
    Ans : (D)
  20. The author of the book ‘My Country My Life’ is—
    (A) Lal Krishna Advani
    (B) Jaswant Singh
    (C) Dilip Kumar
    (D) Sunil Gavaskar
    Ans : (A)

Current Affairs for B.ED entrance Exams Download Pdf

Download File

Current Affairs 2021 - June 2021

• Covid-19 Delta variant is the official name of the Indian variant of the COVID-19 virus.
• The state government of Goa established an institute called "Goa Institution for Future Transformation (GIFT)".

Current Affairs 2021- May 2021

• The New government formed in Assam, West Bengal, Tamil Nadu, Kerala.
• Nepal's Prime Minister KP Sharma Oli lost the vote of confidence in the national legislature
• Twitter donated to the NGOs engaged in the COVID-19 relief in India.

Current Affairs 2021- April 2021

  • Indian Exports crossed US$ 34 Billion first time ever in a month
  • MyNEP2020 platform launched

Current Affairs 2021- March 2021

  • Delhi State Budget
  • The State government of Delhi presented the annual financial statement "Budget" in the State Assembly. The government termed the budget as Desh Bhakti Budget. The government presented a ₹69,000-crore budget.
  • RBI presented the State of the Economy Report
  • In the report, the RBI gave reference to the rising oil prices. RBI report mention that the rising oil prices will lead to higher inflation and consequently lead to less money in the hands of the consumer.

Current Affairs 2021 - February 2021

• Finance Minister presented Union Budget 2021-22
• 15th Finance Commission presented its report
• Stardust 1.0 launched in space
• Military Coup in Myanmar

Current Affairs 2021 - January

  • TRIFOOD parks in Madhya Pradesh
  • 40th Indian Scientific Expedition to Antarctica launched
  • Kochi-Mangaluru natural gas pipeline inaugurated
  • Omkareshwar Dam will be the site for 600 MW solar project
  • Supreme Court Allowed the Central Vista Project

2 thoughts on “100+ Latest Current Affairs for B.ED entrance Exams Pdf Download”

Leave a Comment